fbpx

Anxietatea este răspunsul natural al organismului tău la stres. Este un sentiment de teamă sau frica față de ceea ce urmează, cum ar fi: prima zi de școală, un interviu de angajare sau de a ține un discurs poate face ca majoritatea oamenilor să se simtă fricoși și nervoși.

Dar dacă sentimentele tale de anxietate sunt extreme, durează mai mult de șase luni și interferează cu viața ta, este posibil să ai o tulburare de anxietate.

În cazul unei tulburări de anxietate, sentimentul de frică poate fi cu tine tot timpul. Este intens și uneori debilitant.

Acest tip de anxietate vă poate determina să nu mai faceți lucruri care vă plac. În cazuri extreme, vă poate împiedica să intrați într-un lift, să traversați strada sau chiar să părăsiți casa. Dacă este lăsată netratată, anxietatea va continua să se agraveze.

Tulburările de anxietate sunt cea mai comună formă de tulburare emoțională și pot afecta pe oricine, la orice vârstă.

Care sunt tulburările de anxietate?

Anxietatea este o parte cheie a mai multor tulburări:

 • tulburare de panică: se confruntă cu atacuri de panică recurente în momente neașteptate. O persoană cu tulburare de panică poate trăi cu frica de următorul atac de panică.

 • fobie: frică excesivă de un anumit obiect, situație sau activitate

 • tulburare de anxietate socială: teamă extremă de a fi judecat de alții în situații sociale

 • tulburare obsesiv-compulsivă: gânduri iraționale recurente care vă conduc să efectuați comportamente specifice, repetate

 • tulburare de anxietate de separare: frica de a fi departe de casă sau de cei dragi

 • tulburare de stres posttraumatic PTSD): anxietate în urma unui eveniment traumatic etc.

Care sunt simptomele anxietății?

Anxietatea se simte diferit în funcție de persoana care o experimentează. Sentimentele pot varia de la fluturi în stomac până la o inimă care zboară. S-ar putea să te simți scăpat de sub control, ca și cum ar fi o deconectare între mintea ta și corp.

Alte moduri în care oamenii se confruntă cu anxietatea includ coșmaruri, atacuri de panică și gânduri sau amintiri dureroase pe care nu le pot controla. Este posibil să aveți un sentiment general de teamă și îngrijorare sau vă este frică de un anumit loc sau eveniment.

Simptomele anxietății generale includ:

 • ritm cardiac crescut

 • respirație rapidă

 • nelinişte

 • probleme de concentrare

 • dificultăți de a adormi

Ce este un atac de anxietate?

Un atac de anxietate este un sentiment copleșitor de aprehensiune, îngrijorare, suferință sau frică. Pentru mulți oameni, un atac de anxietate se dezvoltă lent. Se poate agrava pe măsură ce se apropie un eveniment stresant.

Atacurile de anxietate pot varia foarte mult, iar simptomele pot diferi de la o persoană la alta. Asta pentru că numeroasele simptome ale anxietății nu se întâmplă tuturor și se pot schimba în timp.

Simptomele comune ale unui atac de anxietate includ:

 • senzație de leșin sau amețeală

 • dificultăți de respirație

 • gură uscată

 • transpiraţie

 • frisoane sau bufeuri

 • teamă și îngrijorare

 • nelinişte

 • suferință

 • frică

 • amorțeală sau furnicături

Un atac de panică și un atac de anxietate au câteva simptome comune, dar nu sunt la fel.

Ce cauzează anxietatea?

Cercetătorii nu sunt siguri de cauza exactă a anxietății. Dar, este probabil ca o combinație de factori să joace un rol. Acestea includ factori genetici și de mediu, precum și chimia creierului.

În plus, cercetătorii cred că zonele creierului responsabile de controlul fricii pot fi afectate. Cercetările actuale despre anxietate analizează mai profund părțile creierului implicate cu anxietatea. 

Există teste care diagnostichează anxietatea?

Un singur test nu poate diagnostica anxietatea. În schimb, un diagnostic de anxietate necesită un proces îndelungat de examinări fizice, evaluări de sănătate mintală și chestionare psihologice.

Care sunt tratamentele pentru anxietate?

Modificările stilului de viață pot fi suficiente pentru a face față simptomelor.

Cu toate acestea, în cazurile moderate sau severe, tratamentul vă poate ajuta să depășiți simptomele și să duceți o viață de zi cu zi mai gestionabilă.

Tratamentul pentru anxietate se împarte în două categorii: psihoterapie și medicație. Întâlnirea cu un terapeut sau un psiholog vă poate ajuta să învățați instrumente de utilizat și strategii pentru a face față anxietății atunci când aceasta apare.

Care sunt tratamentele pentru anxietate?

Modificările stilului de viață pot fi suficiente pentru a face față simptomelor.

Cu toate acestea, în cazurile moderate sau severe, tratamentul vă poate ajuta să depășiți simptomele și să duceți o viață de zi cu zi mai gestionabilă.

Tratamentul pentru anxietate se împarte în două categorii: psihoterapie și medicație. Întâlnirea cu un terapeut sau un psiholog vă poate ajuta să învățați instrumente de utilizat și strategii pentru a face față anxietății atunci când aceasta apare.

Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a găsi un specialist în sănătate mintală, Health Center vă poate ajuta completând formularul de contact.

Psiholog clinician, psiholog în psihologia aplicată în domeniul securităţii naţionale, cu atestat de liberă practică eliberat de Colegiul Psihologilor din România. Am studiat la Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii din Oradea, şi urmez cursuri de master în Psihologia clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie, în cadrul aceleaşi Universităţi, formare în Sex-terapie, la Institutul de Sexologie din Cluj-Napoca, cât şi formare în psihoterapie cognitiv-comportamentală (APCCR).

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *