fbpx

Depresia este o afecțiune medicală care vă afectează starea de spirit și capacitatea de funcționare.

Simptomele depresive includ sentimentul de tristețe, anxietate sau fără speranță. Un diagnostic de tulburare depresivă majoră (depresie clinică) înseamnă că te-ai simțit trist, lipsit de valoare în majoritatea zilelor timp de cel puțin două săptămâni, având și alte simptome, cum ar fi probleme de somn, pierderea interesului pentru activități sau schimbarea apetitului. Depresia este o problemă continuă, nu trecătoare. Constă în episoade în care simptomele durează cel puțin 2 săptămâni. Depresia poate dura câteva săptămâni, luni sau ani.

Care sunt simptomele depresiei?

Depresia vă poate afecta emoțiile, mintea și corpul. Simptomele depresiei includ:

  • Te simți foarte trist, fără speranță sau îngrijorat.
  • Nu te mai bucuri de lucruri care înainte îți dădeau bucurie.
  • Eşti iritat sau frustrat.
  • Mănânci mai mult sau mai puţin.
  • Modificări ale apetitului.
  • Insomnie sau Hipersomnie.
  • Îți este greu să te concentrezi sau să-ți amintești lucruri.
  • Dificultăți de a gândi, de a se concentra sau de a lua decizii
  • Întâmpinați probleme fizice cum ar fi dureri de cap, dureri de stomac sau disfuncție sexuală.
  • Gânduri recurente de moarte sau sinucidere sau tentativă de sinucidere

Tratament

Psihoterapia poate ajuta o persoană să-și gestioneze simptomele de depresie.

Depresia este tratabilă, iar gestionarea simptomelor implică de obicei trei componente:

1. Sprijin: acesta poate varia de la discutarea soluțiilor practice și a posibilelor cauze până la educarea membrilor familiei.

2. Psihoterapie: Cunoscută și ca terapie vorbită, unele opțiuni includ consiliere individuală și terapia cognitiv-comportamentală (CBT).

3. Tratamentul medicamentos: Un medic poate prescrie antidepresive.

Diagnostic

Dacă o persoană suspectează că are simptome de depresie, ar trebui să solicite ajutor profesional de la un medic sau un specialist în sănătate mintală.

Un profesionist calificat în domeniul sănătății poate exclude diverse cauze, poate asigura un diagnostic precis și poate oferi un tratament sigur și eficient.

Ei vor pune întrebări despre simptome, cum ar fi de cât timp sunt prezente. Un medic poate efectua, de asemenea, o examinare pentru a verifica cauzele fizice și pentru a comanda un test de sânge pentru a exclude alte afecțiuni de sănătate.

Psiholog clinician, psiholog în psihologia aplicată în domeniul securităţii naţionale, cu atestat de liberă practică eliberat de Colegiul Psihologilor din România. Am studiat la Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii din Oradea, şi urmez cursuri de master în Psihologia clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie, în cadrul aceleaşi Universităţi, formare în Sex-terapie, la Institutul de Sexologie din Cluj-Napoca, cât şi formare în psihoterapie cognitiv-comportamentală (APCCR).

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *