fbpx

Multe persoane asociază cuvântul orgasm cu plăcerea sexuală sau dimpotrivă, cu experiențe dureroase sau cel puțin neplăcute pe care le-au avut pe parcursul vieții sexuale. Fiind vorba despre o percepție individuală și subiectivă, când vrei să afli ce simte cineva când are orgasm, este ca și când ai cere să ți se descrie senzația gustativă resimțită de acea persoană când mănâncă înghețată de vanilie.

Orgasmul este suma senzațiilor plăcute, cu efect excitator care modulează nivelul excitației sexuale până la un punct de intensitate maximă după care tensiunea sexuală se eliberează în corp și apare un sentiment de satisfacție și relaxare.

Anorgasmia feminină

Conform DSM-5, anorgasmia feminină se caracterizează prin modificarea semnificativă a manifestărilor orgasmice – întârzierea, reducerea intensității sau lipsa experienței orgasmice în ultimele șase luni, în majoritatea interacțiunilor sexuale (75%). Condiția de bază este ca disfuncția să genereze distres pentru femeia care o experimentează, fără să se țină seama de eventuale implicații relaționale.

DSM-5 face deosebirea dintre anorgasmie prezentă de la începutul vieții sexuale vs. dobândită, generalizată vs. situațională, lipsa experienței orgasmice în orice tip de interacțiune sexuală (anorgasmie primară), anorgasmie ușoară vs. moderată vs. Severă.

Evaluare clinică

Plecând de la etiologia amintită, pentru realizarea evaluării clinice în cazul anorgasmiei este indicată investigarea următoarelor aspecte:

✓ Probleme de ordin ginecologic – se recomandă evaluare de specialitate

✓ Probleme de ordin endocrinologic – evaluare de specialitate

✓ Probleme de ordin neurologic (deficite în zonele sacrală, lombară, leziuni ale nervilor spinali)

✓ Probleme de ordin vascular, sindrom metabolic

✓ Măsura în care femeia primește stimulare suficientă pentru obținerea orgasmului (de exemplu lipsa orgasmului în timpul penetrării, în condițiile în care nu se face stimulare clitoridiană nu este considerată o problemă)

✓ Distres care apare ca urmare a dificultăților orgasmice

✓ Factori cognitivi și emoționali (vinovăție și rușine legate de comportament sexual, depersonalizarea (disocierea) din timpul actului sexual, lipsa de prezență în act, frică și anxietate – frica de a pierde controlul, frica de ejacularea partenerului, rușinarea

✓ Calitatea relației cu partenerul sexual

✓ Istoric de traumă sexuală

Tratament

Chiar dacă farmacoterapia a început să câștige teren în ultimii 20 de ani, tehnicile cognitive și comportamentale rămân cele mai eficiente și mai indicate abordări ale anorgasmiei din perspectivă terapeutică.

Sursa: Irwin Goldstein et al. (eds.) – Textbook of Female Sexual Function and Dysfunction_ Diagnosis and Treatment (2018, Wiley-Blackwell)

Psiholog clinician, psiholog în psihologia aplicată în domeniul securităţii naţionale, cu atestat de liberă practică eliberat de Colegiul Psihologilor din România. Am studiat la Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii din Oradea, şi urmez cursuri de master în Psihologia clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie, în cadrul aceleaşi Universităţi, formare în Sex-terapie, la Institutul de Sexologie din Cluj-Napoca, cât şi formare în psihoterapie cognitiv-comportamentală (APCCR).

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *