fbpx

Înainte de apariția DSM-5 în 2013, femeile care aveau dificultăți legate de actul sexual penetrativ erau diagnosticate în mod obișnuit cu dispareunie sau vaginism.

După 20 de ani de cercetări medicale, accentul de la implicațiile anatomofiziologice a trecut încet spre implicațiile cognitive, afective și relaționale asociate intromisiunilor dureroase. Odată stabilit faptul că durerea genitală prezentă în timpul activității sexuale nu reprezintă un fenomen exclusiv psihogen, s-a trecut la reindexarea în DSM-5 a patologiei sub formă de durere genito-pelvină asociată actelor sexuale penetrative (DGSP).

Noul diagnostic subliniază că durerea este definitorie pentru acest tip de disfuncție. Condițiile indexării sub această denumire implică prezența a cel puțin unui simptom din cele patru de mai jos:

1.dificultate la penetrarea vaginală în timpul intromisiunii
2.durere genitală sau pelvină marcantă în timpul încercărilor de penetrare
3.frica semnificativă legată de experiența dureroasă anticipată a actului penetrativ
4.tensionarea și contracția musculaturii planșeului pelvin în timpul încercărilor de penetrare vaginală.

!!!Important, să fie prezente de cel puțin 6 luni, să genereze distres clinic semnificativ, să nu poată fi puse pe seama bolilor psihice, a distresului relațional sever sau a altor stresori semnificativi și să nu poată fi atribuită efectelor medicației sau unei alte afecțiuni medicale!!!

Opţiuni de intervenţie

SEX TERAPIA/TERAPIA DURERII – intervențiile sexterapeutice folosite sunt în special cele cognitiv comportamentale. Acestea au ca scop reducerea intensității experienței dureroase, stimularea dorinței și excitației, îmbunătățirea calității din relație prin targhetarea cognițiilor și comportamentelor dezadaptative, emoțiilor disfuncționale și a intercațiunilor defectuase din cuplu.

Mindfulness poate aduce beneficii anumitor femei. Mindfulness implică concentrarea asupra a ceea ce se întâmplă în acest moment, fără a emite judecăți sau a monitoriza ceea ce se întâmplă. Astfel de terapii le ajută pe femei să-și gestioneze teama și anxietatea față de durere în timpul actului sexual.

ABORDAREA MULTIDISCIPLINARĂ – Cercetările s-au concentrat asupra variantelor optime de evaluare și tratament în cazul femeilor care sunt afectate de durere în timpul actelor sexuale. Având în vedere implicațiile disfuncției asupra interacțiunilor sexuale, imaginea și încrederea în sine și calitatea relațiilor intime a acestor persoane, este nevoie de o abordare multifactorială a naturii problemei.


Psiholog clinician, psiholog în psihologia aplicată în domeniul securităţii naţionale, cu atestat de liberă practică eliberat de Colegiul Psihologilor din România. Am studiat la Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii din Oradea, şi urmez cursuri de master în Psihologia clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie, în cadrul aceleaşi Universităţi, formare în Sex-terapie, la Institutul de Sexologie din Cluj-Napoca, cât şi formare în psihoterapie cognitiv-comportamentală (APCCR).

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *