fbpx

Ți-ai făcut vreodată timp să urmărești oamenii din jurul tău? Dacă ai făcut-o, te-ai gândit la faptul că toată lumea are o lume emoțională interioară bogată. Fiecare este în centrul propriei povești, propriul jurnal al vieţii. Lumea din jurul nostru (și gândurile din capul nostru) declanșează reacții emoționale tot timpul. O mare parte din ceea ce facem este motivat de dorința de a schimba sau de a menține o stare de bine – ​​de a păstra sentimentele bune sau de a evita sentimentele rele.

Ai avut vreodată nevoia să strigi la cineva care era enervant? Sau dorința de a oferi cuiva o îmbrățișare când era cu adevărat trist? Emoțiile ne fac să vrem să acționăm, iar emoțiile diferite ne ghidează spre diferite tipuri de acțiuni. Nu trebuie să acționăm în modul în care ne sugerează emoțiile, dar toată lumea a avut experiența de a dori să facă ceva. 

Emoțiile sunt unul dintre cele mai complexe procese biologice ale omenirii. Emoțiile sunt trăite fizic, influențate de gânduri și ne ghidează acțiunile și comportamentul. Sunt puternice. Ele pot fi emoţii negative, dar şi pozitive, permițându-ne să ne conectăm cu ceilalți într-un mod care vindecă, dă viață și produce bucurie.

Toată lumea poartă emoții neprocesate într-o anumită măsură, din experienţele vieţii. Cu toate acestea, emoțiile care nu sunt vindecate, nu dispar pur și simplu.

Ele pot afecta:

 • felul în care te gândești la tine
 • cum reacţionezi la stres
 • bunăstarea ta fizică
 • relațiile tale cu ceilalți

Simptomele unui blocaj emoțional

Semnele că am putea experimenta un blocaj emoțional sunt:

 • Evitarea oamenilor sau a situațiilor sociale. De exemplu, evitarea situațiilor pentru că ți-e frică de modul cum acționezi sau de ceea ce ai putea exprima. Acest lucru este de obicei legat de situații similare cu care au generat blocajul emoțional la început.
 • Creșterea nivelului de anxietate sau stres cu o zi înainte de diferite evenimente.
 • Lipsa de motivație care durează mult timp și afectează diferite domenii ale vieții noastre.
 • Simțirea emoțiilor negative cu o intensitate mai mare decât înainte. De exemplu, sentimente precum invidia, gelozia, critica etc.
 • Îngrijorarea pentru diferite situaţii
 • Dificultate în luarea deciziilor 

Un blocaj emoțional este activat în anumite situații pentru a amortiza impactul unei situații sau al unui eveniment negativ care poate fi foarte dureros pentru noi. Un blocaj emoțional se activează mai ales în cazul unor situații bruște, care nu puteau fi prevăzute, atunci creierul pentru a se proteja de stresul pe care toate acestea îl implică îi pune în mișcare o pernă pentru durerea emoțională.

Situațiile care declanșează acest blocaj emoțional sunt adesea negative sau traumatice. Sunt situații stresante cu care persoana nu este obișnuită să le facă față sau nu are abilități de a face față. De exemplu:

 • Experiență traumatică: accident, viol, agresiune sau atac, infidelitate.
 • Moartea subită a unei persoane dragi.
 • Despărțirea sau pierderea unui partener.
 • Concedierea sau schimbarea statutului profesional
 • Diagnosticul unei boli grave sau cronice
 • Schimbare neașteptată

Un blocaj emoțional devine o problemă atunci când începe să ne împiedice atingerea unor obiective sau interferează negativ în celelalte domenii ale vieţii.

Prelungind blocajul emoțional în timp, fără a pune efectiv munca emoțională necesară procesării situației, persoana va începe să simtă durere fără a o putea exprima. Persoana va experimenta și alte emoții în mod disproporționat, cum ar fi furia, tristețea sau vinovăția. Blocajul emoţional începe să devină parte din viața noastră, de zi cu zi, și situația începe să se repete în mintea noastră, afectându-ne concentrarea, abilitățile cognitive, emoțiile și abilitățile sociale.

Pentru a depăși un blocaj emoțional este indicat să consultați un terapeut. 

Primul pas în procesul terapeutic va fi conștientizarea existenței acestui blocaj emoțional și investigarea cauzei sau cauzelor care l-au activat și alte evenimente care au reușit să-l mențină și să-l prelungească în timp.

Exercițiu: reflectând asupra modului în care emoția îți afectează viața

Fă-ți timp pentru a reflecta asupra rolului pe care îl joacă emoțiile în viața ta în acest moment, punându-ți întrebările de mai jos.

 1. Ce îmi împiedică emoțiile să fac?
 2. Unde în corpul meu observ emoțiile cel mai puternic?
 3. Ce este important pentru mine? (Care sunt obiectivele mele? Care sunt valorile mele?)

Psiholog clinician, psiholog în psihologia aplicată în domeniul securităţii naţionale, cu atestat de liberă practică eliberat de Colegiul Psihologilor din România. Am studiat la Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii din Oradea, şi urmez cursuri de master în Psihologia clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie, în cadrul aceleaşi Universităţi, formare în Sex-terapie, la Institutul de Sexologie din Cluj-Napoca, cât şi formare în psihoterapie cognitiv-comportamentală (APCCR).

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *