fbpx

Atunci când lucrurile nu merg într-o relaţie, oamenii îşi fac deseori mustrări de conştiinţă sau îşi pun întrebarea: ”Oare am greşit cu ceva?”

Ceea ce dăunează relaţiilor este faptul că oamenii nu comunică partenerului ceea ce îi deranjează, de teama de a nu fi respinşi, de teama singurătăţii, de teama de a nu fi abandonaţi, de un cumul de temeri care înrădăcinate din copilărie stau îmbrăţişate într-o continuă horă disfuncţională.

Subiectele sensibile au nevoie de confruntare şi nu de a fi evitate. Vorbind despre problema care vă frământă, creaţi ocazia de a depăşi obstacolele care se află între voi.

Vorbind despre sentimentele noastre creează o ocazie de a ne apropia unul de celălalt. Nu atacăm şi nu ne retragem. Ne arătăm disponibili şi dornici să înţelegem.

Dacă partenerul vine în întâmpinarea cererii noastre, atunci nu ne vom mai simţi singuri şi, uşor-uşor, vom elibera din strâmtoare acele temeri înrădăcinate, şi vom simţi că suntem alături unul de celălalt în faţa acelei probleme, vom simţi că ne putem sprijini emoţional unul pe celălalt pe măsură ce încercăm să rezolvăm problema, alungând toate sentimentele negative.

Oamenilor le este greu să îşi comunice sentimentele, iar această abilitate o formăm încă din copilărie. A comunica deschis cu alţii nu este un lucru atât de misterios precum pare la prima vedere. Nu este nici ceva intuitiv sau automat. Indiferent dacă ne dăm seama sau nu, ne transmitem unii altora semnale care dezvăluie cum ne simţim în acel moment. Ne dezvăluim constant unii altora adevărate trăiri emoţionale, prin expresiile faciale, tonul vocii, gesturile pe care le facem, cuvintele pe care le rostim.

Lucrul cel mai important este să devenim mai atenţi şi mai conştienţi de aceste semnale pe care atât noi, cât şi ceilalţi le transmitem prin comportamentul nostru.

Există multe motive pentru care oamenii îşi înfrânează exprimarea emoţiilor, fie negative ca furie, tristeţe, frică, sau cele pozitive, fericire, iubire, entuziasm, linişte, împlinire, apreciere, încredere etc. Evităm sau negăm aceste trăiri pentru că ori ne simţim ruşinaţi, stânjeniţi de ceea ce simţim sau deranjaţi ori nu dorim să le acceptăm, iar de multe ori dacă ne exprimăm emoţiilor trăim cu ideea că se duce magicul sau vom fi percepuţi într-un mod eronat, când ar trebui să lăsăm masca jos, să o distrugem şi să ne lăsăm descoperiţi, să ne permitem să fim vulnerabili, să riscăm, mai ales dacă în faţa noastră este persoana de care suntem îndrăgostiţi.


Comunicaţi şi ascultaţi!


Stabiliţi legături strânse şi frumoase, prin comunicare, cu persoanele importante din viaţa voastră.

Perfecţionaţi-vă abilităţile de comunicare emoţională!

Cu ajutorul introspecţiei şi al formării de abilităţi, putem deveni mai conştienţi de ceea ce ni se întâmplă la nivel emoţional şi putem construi relaţii mai bune.

Sursa: Terapia relaţiilor/Gottman & DeClaire

Psiholog clinician, psiholog în psihologia aplicată în domeniul securităţii naţionale, cu atestat de liberă practică eliberat de Colegiul Psihologilor din România. Am studiat la Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii din Oradea, şi urmez cursuri de master în Psihologia clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie, în cadrul aceleaşi Universităţi, formare în Sex-terapie, la Institutul de Sexologie din Cluj-Napoca, cât şi formare în psihoterapie cognitiv-comportamentală (APCCR).

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *